«ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ»

 

«Αντίο, είπε η αλεπού, να το μυστικό μου: Μόνο με την καρδιά βλέπεις καθαρά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια».

“Antoine De Saint-Exupéry”

 

Πρόκειται για ομαδικές συναντήσεις με στόχο

την προσωπική ανάπτυξη μέσα από λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία

Αφορά όσους επιθυμούν:

1) Να μπουν σε μία ομάδα (αλληλεπίδραση με άλλους),

2) Να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους,

3) Να δοκιμάσουν ποικίλα ερεθίσματα (εκτός της λεκτικής επικοινωνίας) προκειμένου να  αναπτυχθούν προσωπικά, όπως παιχνίδια, σωματική έκφραση ή κινητικούς αυτοσχεδιασμούς.

Πιο αναλυτικά:

Η ομάδα έχει ένα διττό στόχο: α) αυτογνωσία, αφενός  διευκολύνει τη διερεύνηση  και συνειδητοποίηση θεμάτων που έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τη ζωή μας  β) διαπροσωπικές σχέσεις, αφετέρου διευκολύνει την αναγνώριση, διερεύνηση  και συνειδητοποίηση των παραγόντων εκείνων που επηρεάζουν τις μεταξύ μας σχέσεις (συνήθειες, φόβοι, προκαταλήψεις, ατομικό – οικογενειακό – κοινωνικό σύστημα αξιών) όπως επίσης  και των συγκρούσεων, προβλημάτων και διαφορών στον οικογενειακό ή εργασιακό τομέα και γενικότερα στην καθημερινή μας ζωή.

  • Στόχος:

Στόχος της ομάδας συνάντησης  είναι να προσφέρει  ποικίλους τρόπους και κατάλληλο περιβάλλον στους συμμετέχοντες προκειμένου εκείνοι να καλλιεργήσουν τον εαυτό τους (σώμα, λογική, συναίσθημα και διαίσθηση)  με τον τρόπο και τον ρυθμό που επιθυμούν.

  • Διευκολυντικό περιβάλλον και ομαδική διαδικασία:

Δρούμε σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας, αποδοχής  και σεβασμού στη μοναδικότητα του καθενός,  στις επιθυμίες του και στα όριά του. Προτείνουμε να βιώσουμε την ευκαιρία να υπάρξουμε ως αληθινά πρόσωπα χωρίς κριτική, ταμπέλες, συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές από ειδήμονες. Η ομάδα δεν έχει προκαθορισμένη λίστα  θεμάτων για κάθε συνεδρία.

  • Οι Διευκολυντές:

Συμβάλλουν στη  ροή της αλληλεπίδρασης, στηρίζουν  τα μέλη αν και όποτε είναι απαραίτητο και γενικά συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της ομάδας. Τα μέλη ενθαρρύνονται να μιλήσουν για οποιοδήποτε προσωπικό ζήτημα ή θέμα σχέσεων τα απασχολεί τη δεδομένη στιγμή. Ενθαρρύνονται να προσφέρουν υποστήριξη, να κάνουν ερωτήσεις, να  αναρωτηθούν για όσα ειπώθηκαν ή δεν ειπώθηκαν, να μοιραστούν με την ομάδα τους συνειρμούς, τα συναισθήματα  και τις σκέψεις τους.  Σε κάθε μέλος της ομάδας αναγνωρίζεται η ελευθερία να ακολουθεί τον προσωπικό του ρυθμό ανάπτυξης και γίνεται αποδεκτή και σεβαστή η προσωπικότητά του και οι επιλογές του. Τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη συνοχή και εξέλιξη της ομάδας καθώς αναπτύσσεται είναι: εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη, κατανόηση, αποδοχή, ειλικρίνεια, αυθεντικότητα και φυσικά εχεμύθεια.

 

Πιστεύουμε πως ο καθένας μας είναι ικανός να βρει τις λύσεις στα προβλήματά του, πως καλύτερα απ’ όλους  γνωρίζει ο ίδιος τον τρόπο που του ταιριάζει προκειμένου να εξελιχθεί και τέλος πιστεύουμε πως αν υπάρξει το πλαίσιο αυτό που παρέχει εμπιστοσύνη και ελευθερία στα μέλη της ομάδας, μπορεί τότε ο καθένας να ανακαλύψει πως ο πιο «ειδικός» για τον εαυτό του, είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Μεγέθυνση γραμματοσειράς
Λειτουργία Αντιθέσεων