Καλωσήρθατε στον κόσμο μας!
Στο Παιχνιδόσωμα χρησιμοποιούμε λέξεις που για εμάς μπορεί να έχουν διπλή σημασία-αξία και λέξεις τις οποίες δημιουργούμε οι ίδιοι, ώστε να αποτυπώνουν καλύτερα τη φιλοσοφία της μεθοδολογίας μας. Για να γνωριστούμε καλύτερα, μοιραζόμαστε μαζί σας το λεξικό μας!
Ανακαλύψτε το!
Καλωσήρθατε στον κόσμο μας!
Στο Παιχνιδόσωμα χρησιμοποιούμε λέξεις που για εμάς μπορεί να έχουν διπλή σημασία-αξία και λέξεις τις οποίες δημιουργούμε οι ίδιοι, ώστε να αποτυπώνουν καλύτερα τη φιλοσοφία της μεθοδολογίας μας. Για να γνωριστούμε καλύτερα, μοιραζόμαστε μαζί σας το λεξικό μας!
Ανακαλύψτε το!

Άγγιγμα

ένα από τα σπουδαιότερα θέματα είναι η αποσεξουαλικοποίηση του αγγίγματος. Η ομάδα στο Παιχνιδόσωμα προσφέρει ένα προστατευμένο περιβάλλον μέσα από το οποίο το άτομο δοκιμάζει νέους τρόπους να πάρει ζεστασιά και υποστήριξη ξεκαθαρίζοντας τα συναισθήματα που έχει για το άγγιγμα.

Αποδοχή

η Αποδοχή της ομάδας και των μελών της είναι η πιο βασική αξία στο Παιχνιδόσωμα. Όπως όταν κοιτάς ένα ηλιοβασίλεμα δε σκέφτεσαι να πεις, Θεέ μου βάλε λίγο περισσότερο πορτοκαλί… έτσι είναι και όταν αποδέχεσαι τους ανθρώπους. Ακριβώς όπως είναι τη δεδομένη στιγμή!

Αυτοσχεδιασμός

Με τον όρο Αυτοσχεδιασμό εννοούμε την προσπάθεια των μελών να αποδώσουν κινητικά, λεκτικά ή μη, ένα συγκεκριμένο σχέδιο που δίνεται από τον Διευκολυντή (π.χ σκηνή σε λεωφορείο). Δηλαδή μέσα από τον κώδικα της διήγησης οι άνθρωποι περνούν στον θεατρικό κώδικα μέσα από την υποκειμενική ερμηνεία.

Βιωματική Εκπαίδευση

η Βιωματική Εκπαίδευση βασίζεται στη μάθηση μέσω της πράξης και της εμπειρίας. Στο Παιχνιδόσωμα αξιοποιούμε τα ίδια τα εργαλεία μας, δηλαδή το Παιχνίδι & το Σώμα, ως τα βιωματικά και εμπειρικά μέσα εκπαίδευσης.

Βλέμμα

Στο Παιχνιδόσωμα αξιοποιούμε πολλά παιχνίδια που βασίζονται στη βλεμματική επαφή. Μέσα από αυτή ο άνθρωπος χρειάζεται 100msec για να εμπιστευτεί ή όχι τον άλλο άνθρωπο, κάτι που το μυαλό χρειάζεται 600msec μέχρι να επεξεργαστεί την πληροφορία.

Γέλιο

το Γέλιο ακόμη και η προσμονή καταστάσεων που προκαλούν γέλιο, αυξάνουν τα επίπεδα ενδορφίνης στο αίμα, οχυρώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα αγγεία.

Γνησιότητα

Στο παιχνιδόσωμα ο Διευκολυντής, χαρακτηρίζεται από Γνησιότητα καθώς είναι ταυτόχρονα και ένα πρόσωπο της ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι συμπεριφέρται με βάση τα συναισθήματα και τις στάσεις που υπάρχουν μέσα του εκείνη τη στιγμή.

Δημιουργικότητα

H Δημιουργικότητα μπορεί να είναι εγγενής σε όλους τους ανθρώπους αλλά δεν εκδηλώνεται συχνά λόγω φόβου και δειλίας να είναι κανείς διαφορετικός και να χαρακτηριστεί εκκεντρικός, γελοίος ή ακόμα και «τρελός».

Διευκολυντής

Ο Διευκολυντής στο Παιχνιδόσωμα γίνεται συνοδοιπόρος στο εσωτερικό ταξίδι του κάθε μέλους της Ομάδας, με στόχο την αναζήτηση προσωπικών νοημάτων, επαναπροσδιορισμού αξιών, αναγνώρισης και έκφρασης συναισθημάτων.

Εμψυχωτής

Ο Εμψυχωτής είναι αυτός που σχεδιάζει και εμψυχώνει τα παιχνίδια της συνάντησης και έχει σαν στόχο την αφύπνιση της δημιουργικότητας των μελών της Ομάδας. Με τη στάση του απελευθερώνει την περιέργεια, επιτρέπει την εξερεύνηση και τον πειραματισμό, εμπιστεύεται και συνοδεύει την ομάδα, τη διαδικασία και τη δυναμική της.

Ενσυναίσθηση

η δεξιότητα του Διευκολυντή, να κατανοεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα νοήματα των μελών της Ομάδας.

Ζέσταμα

Τα πρώτα παιχνίδια μιας συνάντησης Παιχνιδόσωμα ονομάζονται Προθέρμανση ή Ζέσταμα. Τα παιχνίδια αυτά διευκολύνουν τα μέλη της ομάδας να γνωριστούν, να ζεσταθούν, να ενεργοποιηθούν, να συγκεντρωθούν, να αλληλεπιδράσουν, να εμπνευστούν.

Ζευγάρια

Στο Παιχνιδόσωμα πολλές φορές δουλεύουμε σε Ζευγάρια. Είναι ένας τρόπος να περνάμε σταδιακά από το εγώ στο εμείς και στην ολομέλεια της ομάδας.

Ηγεσία

Η έρευνα του Lewin κατέδειξε πως τα τρία μοντέλα Ηγεσίας που δοκίμασε: “αυταρχικός”, “χαοτικός”, “δημοκρατικός” είχαν εντελώς διαφορετικό αντίκτυπο στις σχέσεις των παιδιών, στην παραγωγικότητα και στη συμπεριφορά. Ο Lewin πρότεινε μία άλλη στάση ηγεσίας στην ομάδα τη μη κατευθυντική, λίγο πριν πεθάνει. Toν όρο μη κατευθυντικότητα τον εισήγαγε τελικά, ο Carl Rogers για να περιγράψει τον τρόπο ύπαρξης του Διευκολυντή στην ομάδα.

Ηθοποιοί

Σύμφωνα με τον Augusto Boal (2013) όλα τα όντα είναι Ηθοποιοί γιατί δρουν και θεατές γιατί παρατηρούν. Η θεατρική γλώσσα είναι η κατεξοχήν ανθρώπινη γλώσσα και μάλιστα η πλέον ουσιώδης. Οι ηθοποιοί μιλούν, βαδίζουν, εκφράζουν ιδέες και φανερώνουν πάθη, ακριβώς όπως και στη ζωή. Το θέατρο βοηθάει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και την εποχή μας.

Θέατρο

Το Θέατρο είναι ζωντανό θέαμα και βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι η ιστορία διαδραματίζεται τώρα για πρώτη και τελευταία φορά μπροστά στα μάτια του θεατή.

Θεραπευτής

Ο Θεραπευτής καλείται να δημιουργήσει ένα κλίμα που θα βοηθήσει τον πελάτη να εμφανίσει όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του. Να δημιουργήσει δηλαδή ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο στο οποίο αποδέχεται το άτομο και τη διαφορετικότητά του.

Ικανότητα

Η καλλιτεχνική και δημιουργική έκφραση είναι μία Ικανότητα η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα στο Παιχνιδόσωμα. Τα παιχνίδια για τον ενήλικα δε λειτουργούν μόνο ως ένα μέσο διασκέδασης, αλλά και ως εργαλείο βελτίωσης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του.

Ιππόκαμπος

Ο Ιππόκαμπος βρίσκεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και σε αυτόν οφείλεται η μάθηση και η αυτοβιογραφική μνήμη, γεγονός που επιτρέπει την αφήγηση της προσωπικής ιστορίας που αποτελεί μέρος της θεραπείας και συντελεί στην απόκτηση της αίσθησης του εαυτού και των άλλων.

Κίνηση

Σύμφωνα με τον Laban η Κίνηση είναι μια γλώσσα μέσα από την οποία το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επικοινωνήσει με το να εκπέμπει και να δέχεται μηνύματα. Όλες οι κινήσεις πηγάζουν από μια αλληλεξάρτηση σώματος, μυαλού και πνεύματος.

Καθρέφτισμα

Το Καθρέφτισμα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται τόσο στη Συμβουλευτική όσο και στη Σωματική Ψυχοθεραπεία. Ο όρος έχει προκύψει από τους καθρεπτικούς νευρώνες, οι οποίοι ευθύνονται για τη μίμηση και καθιστούν μεταδοτικά τα συναισθήματα.

Λάθος

Όταν ένα παιδί μαθαίνει να περπατάει, είναι φυσιολογικό να πέφτει και να σηκώνεται, αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται. Μεγαλώνοντας όμως στερούμε την αγάπη αυτή προς τον εαυτό και στα δυο βήματα που θα μας ρίξουν έρχεται ο επικριτικός εαυτός μας που λέει «παράτα τα δεν μπορείς». Μήπως όμως το να πέφτεις δεν είναι Λάθος αλλά μέρος της διαδικασίας για τη δημιουργία;

Λαχνίσματα

τα Λαχνίσματα είναι οι μικρές απαγγελίες των παιδιών πριν αρχίσει το παιχνίδι. Τα λαχνίσματα έχουν μια ποίηση και έναν ιδιαίτερο ρυθμό. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα κατατάξουμε χρονολογικά. Κάποια αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, άλλα σατιρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και άλλα είναι εντελώς ακατανόητα και μοιάζουν με ξόρκια.

Μεθοδολογία

Η βασική προσέγγιση που έχει διαμορφώσει και επηρεάσει τη Μεθοδολογία Παιχνιδόσωμα μέχρι σήμερα, είναι μια εμπλουτισμένη μορφή της προσωποκεντρικής ψυχοθεραπεία του C. Rogers, με θεωρίες που βασίζονται σε ευρήματα από τον χώρο του θεάτρου, του χορού, της σωματοκεντρικής θεραπείας, της θεωρίας δεσμού και των νευροεπιστημών.

Μουσική

Η Μουσική επένδυση των παιχνιδιών είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τον Εμψυχωτή. Η μουσική είναι για να διευκολύνει και αναδείξει την κίνηση, να ενεργοποιήσει τα μέλη, να δημιουργήσει εικόνες ή συναισθήματα. Ουσιαστικά “ντύνει” μουσικά, αυτό που προτείνει η οδηγία του παιχνιδιού.

Ναρκισσισμός

Το υγιές είδος Ναρκισσισμού πηγάζει από την αντίληψη των παιδιών ότι είναι το κέντρο του κόσμου και ότι η κάλυψη των αναγκών τους πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων. Καθώς το παιδί ενηλικιώνεται αυτή η στάση μετατρέπεται σε σιγουριά και αυτοπεποίθηση, που χρειάζονται για να αναπτύξει τα ταλέντα του.

Νευροεπιστήμες

Χάρη στις Νευροεπιστήμες κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος καθοδηγεί την κοινωνική συμπεριφορά, όπως και τον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζει με τη σειρά του τον εγκέφαλο και τη βιολογία μας.

Ξεκίνημα

Τα παιχνίδια γνωριμίας είναι πολύ σημαντικά στο Ξεκίνημα μιας ομάδας. Τόσο για να μπορούν τα μέλη να γνωριστούν, όσο και για το «σπάσιμο του πάγου», που είναι μία φυσιολογική συνθήκη για την ομάδα, όταν εισέρχεται σε νέα κατάσταση.

Ξεμπλοκάρισμα

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στο Ξεμπλοκάρισμα μιας Ομάδας είναι να δημιουργηθούν συνθήκες και κατάλληλα παιχνίδια, μέσα από τα οποία, τα μέλη της Ομάδας θα γελάσουν.

Ολιστική

Η μεθοδολογία Παιχνιδόσωμα, είναι μία Ολιστική προσέγγιση που εμπεριέχει το σώμα, το νου, το πνεύμα και το συναίσθημα.

Ομάδα

Ομάδα δεν είναι μόνο ο αριθμός των μελών αλλά αυτό που συμβαίνει μεταξύ των ατόμων στο συγκεκριμένο χωροχρόνο. Υπάρχει μία αδιόρατη αλλά πλούσια δυναμική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε κάθε μέλος της ομάδας και στο ομαδικό περιβάλλον. Αυτή η μοναδική αλληλεπίδραση απελευθερώνει «τη σοφία της ομάδας», μια φράση που περιγράφει τους δημιουργικούς πόρους των μελών της.

Ομαδικότητα

Τα παιχνίδια Ομαδικότητας ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τη συνεργασία. Ο Εμψυχωτής δε χρειάζεται να έχει σαν στόχο να κάνει την Ομάδα να αγαπηθεί, αλλά να την κάνει να συνεργαστεί για ένα αποτέλεσμα.

Παιχνίδι

Η ρίζα “παις”, μας έχει δώσει τις λέξεις παιδί, παίζω, παιχνίδι αλλά και τη λέξη παιδεύω. Για την πρώτη κατηγορία δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν νοείται παιχνίδι, χωρίς ευχαρίστηση. Από την άλλη μεριά το παιδεύω, κάποτε σήμαινε προσφέρω γνώση εξ’ ου και το σημερινό εκπαιδεύω. Για μας το παιχνίδι λοιπόν έχει ταυτόχρονα διπλό σκοπό: τόσο την ευχαρίστηση, όσο και την εκπαίδευση.

Πραγμάτωση

Η τάση Πραγμάτωσης δανείζεται στοιχεία από τη βοτανική. Ο οργανισμός είναι σαν ένα λουλούδι. Ακόμη κι αν το κλείσουμε στο σπίτι χωρίς ήλιο αυτό θα στραφεί προς την χαραμάδα που μπαίνει φως. Είναι δηλαδή μία τάση μέσα από την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αξιοποιήσει ό,τι μπορεί από το περιβάλλον του μέσα από τις εγγενείς δυνατότητές του, προκειμένου να αναπτυχθεί.

Προσωποκεντρική

Η ουσία της θεραπευτικής προσέγγισης – που τελικά ονομάστηκε Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία – βρίσκεται στη θεραπευτική σχέση. Σύμφωνα με το Rogers ο τρόπος που ο θεραπευτής προσεγγίζει τον πελάτη, πρέπει να χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: α) την ενσυναίσθηση β) την άνευ όρων αποδοχή γ) και την αυθεντικότητα.

Ροή

Σύμφωνα με τη Αναστασία Νικολίτσα (2018) η διακύμανση ανάμεσα στη συγκρατημένη και την ελεύθερη Ροή της κίνησης αφορά και στην αναπνοή καθώς αυτή είναι το βασικό στοιχείο που ρέει ή συγκρατείται μέσα στο σώμα, σε μία διαρκή ακούσια κίνηση.

Ρυθμός

η έννοια του Ρυθμού είναι τόσο παλιά όσο ίσως και η ιστορία του Ανθρώπου. Αρκεί να σκεφτούμε τους χτύπους μιας καρδιάς ή την περιοδικότητα του πολλαπλασιασμού ενός κυττάρου.

Ρότζερς (Rogers)

Τη δεκαετία του 1940 ο κλινικός ψυχολόγος Carl Rogers βασισμένος στις παρατηρήσεις του σε πελάτες του, μίλησε για την έμφυτη ικανότητα του ανθρώπου να κινηθεί θετικά προς την ψυχολογική ωρίμανση και την προσωπική ανάπτυξη (Nolen-Hoeksema, Fredrickson, Loftus and Wagenaar, 2009). Ο Rogers αναγνώρισε στον άνθρωπο μια θετική, εγγενή τάση να λύνει τα προβλήματα που προκύπτουν στη ζωή του και να αντιπαρέρχεται τα προσωπικά του αδιέξοδα, ξέροντας κάθε φορά τι είναι καλύτερο για εκείνον (Corey, 2009).

Σωματική Έκφραση

Σύμφωνα με την Abigador (2011) η δουλειά του Body Expression, χαρακτηρίζεται από το πηγαίο και αυθόρμητο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει κανόνες και μεθοδολογία. Τα 4 βασικά στοιχεία που ενυπάρχουν στη Σωματική Έκφραση, είναι η Διερεύνηση, η Έκφραση, η Δημιουργικότητα και η Επικοινωνία.

Σώμα

Το βασικό μέσον επικοινωνίας είναι το Σώμα. Το σώμα λαμβάνει ερεθίσματα και δίνει πληροφορίες μέσα από την κίνηση. Ο Rudolf Laban είδε την κίνηση ως ένα εκφραστικό μέσο των συνειδητών και ασυνείδητων σκέψεων, συναισθημάτων και συγκρούσεων καθώς κι ως ένα μέσο μέσα από το οποίο οι κοινωνίες μεταφέρουν από γενιά σε γενιά την παράδοση, τις συμπεριφορές, τις θρησκευτικές τελετές (Levy, 1998).

Τέλος

Το Τέλος κάθε συνάντησης Παιχνιδόσωμα ονομάζεται φάση κλεισίματος. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο δίνεται η δυνατότητα φροντίδας τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο με παιχνίδια απολογισμού και αποχαιρετισμού.

Τέχνες

Οι Τέχνες που αξιοποιούμε στο Παιχνιδόσωμα σχετίζονται με τον χορό και το θέατρο. Μέσα από αυτές ο άνθρωπος μπορεί να εκφράσει συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες και ταλέντα. Πιστεύουμε ότι μέσα από την Τέχνη ο άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει τη δημιουργικότητά του, βασικό συστατικό για την αυτενέργεια, τη φαντασία, την αυτοπεποίθηση, τη χαρά.

Υγεία

Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία έβαλε σκοπό το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσει ως το 2023: να μπορούν οι γιατροί της χώρας να συνταγογραφούν «καλλιτεχνικές» θεραπείες για ασθενείς που πάσχουν από άνοια ή πνευμονικές νόσους, αλλά και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Υπαρξισμός

Η προσωποκεντρική θεωρία του Rogers έχει πολλά κοινά με τον Υπαρξισμό, αφού και οι δυο τονίζουν τη σπουδαιότητα της εμπειρίας για τον ίδιο τον άνθρωπο και το πως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.

Φαινομενολογία

Σύμφωνα με τη Φαινομενολογία, δεν υπάρχει μία κοινή-αντικειμενική πραγματικότητα για όλους απαραίτητα. Αντίθετα το κάθε άτομο βιώνει μια διαφορετική υποκειμενική πραγματικότητα η οποία είναι η μόνη αληθινή για αυτό τη δεδομένη στιγμή και καθορίζει τη συμπεριφορά του.

Φαντασία

Στόχος είναι μέσα από τα παιχνίδια Φαντασίας να φύγουμε από το λογικό με την έννοια να δοκιμάσουμε το απροσδόκητο και το μη αναμενόμενο. Αυτά τα παιχνίδια δίνουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο χωράει πολύ η προσωπική έκφραση, η ελευθερία και η υποκειμενικότητα.

Χαμόγελο

ο Ecman προσδιόρισε 18 είδη χαμόγελου! Το Χαμόγελο έχει ένα πλεονέκτημα απέναντι σε όλες τις άλλες συναισθηματικές εκφράσεις. Ο εγκέφαλός μας προτιμά τα χαμογελαστά πρόσωπα. Τα αναγνωρίζει πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τα πρόσωπα με αρνητικές εκφράσεις.

Χώρος

Ο Χώρος είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο άνθρωπος δημιουργεί εικόνες και σχήματα. Ο χώρος είναι άδειος, άμορφος και κενός μέχρι να του δοθούν όρια. Όρια θέτονται με τα αντικείμενα, τους τοίχους, τους ανθρώπους. Τότε αποκτάει βάθος, φάρδος, μπρος και πίσω, τοίχους και ανοίγματα (Preston-Dunlop, 1998:121).

Ψυχοθεραπεία

Η δραματοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία, η παιγνιοθεραπεία, η εικαστική θεραπεία και η χοροθεραπεία είναι Ψυχοθεραπείες που αξιοποιούν την τέχνη. Οι θεραπείες μέσω τέχνης δεν ενδιαφέρονται τόσο για το αισθητικό αποτέλεσμα όσο για τη διαδικασία της δημιουργίας και της έκφρασης του συναισθηματικού κόσμου του ατόμου.

Ψυχόδραμα

O Θεατρικός αυτοσχεδιασμός μέσα στην ψυχοθεραπεία φαίνεται να οφείλεται στο Jacob Moreno, ψυχίατρο και κοινωνιολόγο όπου κατεύθυνε ομάδες αυτοσχεδιασμού στους δρόμους της Βιέννης. Οι βασικές ιδέες στις οποίες στηρίχτηκε και δημιούργησε το 1922 το Ψυχόδραμα είναι οι ρόλοι, ο αυθορμητισμός, η κάθαρση και το εδώ και τώρα. (Moreno, 1964).

Ωραίο

Η Δημιουργική διαδικασία, δεν έχει καμία σχέση με το «Ωραίο» καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ή την άρτια κίνηση, αντιθέτως δημιουργική διαδικασία είναι η συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων να είναι αυτό που είναι.